2024. 26. Ervin

Sport

Olimpiai bajnok lehetett volna Gálos Roland?

Antal Tibor | 2016. Augusztus 17. 15:12:17 | Utolsó frissítés: 8 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Olimpia 2016 Rio de Janeiro

Ökölvívás

 

FÉRFI 60 KG végeredmény

1. Robson Conceicao (Brazília)
2. Sofiane Oumiha (Franciaország)
3. Lázaro Álvarez (Kuba)
3. Otgondalai Dorjnyambuu (Mongólia)

 

Miért érdekes ez, nekünk magyaroknak, bajaiaknak? Csupán azért, mert az aranyérmes az a brazil lett, akit Gálos Roland a Mogyi Felsővárosi Ökölvívó SE ifjúsági Európa bajnoka a belgrádi nemzetközi tornán áprilisban 3 – 2-re megvert.

 

Gálos Roland a most már olimpiai bajnokkal a mérkőzésük után. Középen Gálos Tamás edző

 

Igaz a pontozás sajátossága folytán két pontozó értékelését kivették, így hogy – hogy nem 2 – 1-re Conceicao nyert, aki utána ugyanígy kapott ki a döntőben egy kazahtól.

 

Az ominózus pontozás

 

A riói ezüstérmes francia Sofiane Oumiha is ismerős, hiszen februárban a Bocskai emlékversenyen igaz 2 – 1-es pontozással verte Rolandot, de a mérkőzés utáni közös fotón látszott, hogy Roli alaposan átalakította az arcát.

 

 

Középen az olimpiai ezüstérmes

 

De miért nem volt Roli akkor az olimpián?

 

Először is a kvalifikáció első fele nem sikerült a legjobban. Roland tavaly a bulgáriai Európa bajnokságon az első fordulóban 3 – 0-ra kikapott a brit Joseph Cordinától, aki meg is nyerte az EB-t. A kontinensviadalról az 1 – 3. helyezett kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra.  Lehetősége lett volna még a azerbajdzsáni kvalifikációs tornán  kiharcolni az olimpiai kvótát, de ott nem őt, hanem Varga Miklóst indította a szövetség, aki korábban két olimpián is részt vett, viszont az elmúlt két országos bajnokságon már Roland legyőzte őt a döntőben. Annyit azért még hozzá kell tegyünk, hogy a VB előtti tatai válogatott edzőtábor 5 hetéből csak 1-et tudott Roli ott tölteni, mivel vizsgáira készült, de akkor elverte a fél keretet. A VB-n aztán Varga Miklósnak nem sikerült kivívnia a riói kvótát, majd be is jelentette visszavonulását.

 

Gálos Roland egyik OB döntőjén Varga Miklóssal Fotó:MTI

 

Az olimpián egyébként csak 2 magyar ökölvívó vehetett részt. 69 kg-ban Bacskai Balázs mindjárt az első körben vereséget szenvedett, míg 75 kg-ban Harcsa Zoltán 1 meccset nyert, majd a második meccsén kiütötték, így a 9. helyen zárt.

Gálos Roland pedig közben itthon munkahelyén dolgozott, hiszen valamiből meg is kell élnie. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy válogatott sportolóról van szó. Aki az idén a most regnáló olimpiai bajnokot is legyőzte…

 

hozzászólok